Junglator (iPhone, 15 kr) är en app för att snabbt komponera drum n’ bass eller, som namnet antyder, jungle. Du utgår från en av tre låtar (fler lär vara på gång) och kan sedan slänga in trumvariationer som synkas perfekt. Bredvid trumknapparna sitter ett gäng effekter att manipulera ljuden med. Nedanför finns samplade ljudeffekter. Slutligen finns knappar för att spela upp tre olika delar av den valda låten (intro, drop och bridge). Du kan dessutom mixa ihop två låtar. Det är Junglator i ett nötskal. När appen är i sitt esse hamrar man inte knapparna särskilt mycket utan snarare drar fingrarna över skärmen i olika mönster för att på så sätt kedja ihop loopar och effekter. Då och då mixar du över till en annan låt och det är faktiskt inte särskilt svårt att få rätt välljudande övergångar tack vare effekter och bra synkning i appen.

Junglator

Det ska sägas rakt ut: Junglator är på tok för begränsad. För att detta ska vara mer än en leksak som är kul mer än tio minuter eller ett roligt partytrick där det inte finns riktiga DJ:s behövs antingen många, många fler grundlåtar, alternativt möjligheten att ladda egna. En inspelningsknapp hade också varit mycket värt. Så nu vet ni det.

Däremot vill jag prata lite om konceptet och hur det faktiskt skulle kunna användas seriöst. Hela idén med att enkelt trycka fram breaks, koppla ihop effekter i realtid och mixa låtar, den är faktiskt riktigt intuitiv och jag får lätt fram trevliga resultat. Ett mer seriöst instrument – hårdvara eller app – med de här möjligheterna hade varit grymt. Korg har lekt med idéerna i Kaoss Pad, Kaossilator och arpeggiatorn i Electribe ESX/EMX men aldrig kopplat ihop dem i det här utförandet. Junglator må vara en leksak men det hade varit kul att se någon utveckla konceptet till något mer.