Moves (iPhone, gratis) är en självklar app att ha rullande i bakgrunden för alla som tycker om att veta hur duktiga de varit på att promenera. På många sätt och vis gör den vad Nike+ och liknande appar gör, fast oändligt mycket lättare – och kanske bättre, självfallet beroende på dina behov. Likheterna är även stora med appar som Runkeeper, för även om Moves inte är gjord för att hålla koll på dina löparrundor, så märker appen när du springer. Så smart är den.

Moves

Enkelt beskrivet är Moves en stegräknare som kombinerar insamlad data med GPS-positioner. Det betyder att du inte bara får information om hur många steg du traskat, utan även var du varit, självfallet snyggt utlagt på en karta i bästa Runkeeper-stil. Det stannar dock inte där, för du kan ge namn på platser du besöker ofta, och för att slippa skriva så mycket så använder Moves incheckningstjänsten Foursquare för att se om platsen redan finns. Så att få in Odd Alice-kontoret, som jag av någon anledning går till tämligen ofta, behövde jag bokstavligt talat bara välja det från listan en gång.

Nu är antalet steg inte det enda som mäts av Moves, du får även avstånd samt en uppskattad förbränning baserad på din vikt. Allt sammanställs i en daglig vy, där du även kommer åt kartan för respektive promenad, men du kan även se per vecka eller månad. Det är förstås en väldig massa data som du helst inte vill bli av med, så därför kan och bör du skapa ett Moves-konto som sparar den och synkroniserar till din nya iPhone när du byter upp dig.

Gratis att använda, rullar i bakgrunden, allt bara funkar, vad är då negativt med Moves? Två saker, först och främst så måste du, efter att Moves-appen uppdaterats från App Store, öppna den igen, annars får du det förhatliga “Moves off”-felmeddelandet i din statistik. Det är inte kul, eller ens särskilt bra eftersom iOS 7 har stöd för automatiska uppdateringar i bakgrunden och du kanske inte ens har märkt att Moves har uppdaterats, således får du “Moves off” oftare än du önskar. Håller du bara koll på uppdateringarna, eller godkänner notiser från Moves, så är det ett hanterbart, om än irriterande, problem. Den andra negativa punkten är att Moves är just gratis och har ingen synbar affärsmodell. Däremot har den en väldig massa data om dig, vilket ställer frågan vad de tänker göra med den och vad som kommer hända framöver. Oklarheter kring tjänster som den här är inte så roliga, men å andra sidan: hur känslig är den här informationen egentligen?

Med det sagt så är jag nöjd Moves-användare, och tvivlar inte på att du kommer bli det med, om du inte redan har appen förstås.