Paint It Back

Mario’s Picross är ett fantastiskt spel, men det kommer knappast släppas till iOS eftersom Nintendo står bakom det. Lyckligtvis har apputvecklarna löst detta med hundratals picross-spel, men dessvärre är de allt från själlösa till dåligt designade. Det kan knappast Paint It Back (universal, gratis) anklagas för. Det finns rentav en story (ett spöke har råkat skrämma bort motiven på en konstnärs alla tavlor, du ska hjälpa konstnären att måla dem igen) och ett lekfullt gränssnitt.

Picross-spel bygger på att kryssa i rutor i ett rutnät. Du ska fylla ett visst antal rutor per rad (exempelvis sju av totalt tio), varken mer eller mindre, och genom att jämföra respektive rad så får du förhoppningsvis ihop ett korrekt ifyllt rutnät. Det låter torrt värre, men är faktiskt oerhört vanebildande och svårt att släppa när gränssnittet fungerar. Och det gör det i Paint It Back, till och med när det är stora rutnät (25×25 rutor tar lite plats). Visst, på iPhone blir det lite trångt och pilligt, men smarta zoomfunktioner gör att det fungerar. Desto bättre, och mer naturligt, blir det på iPad.

Paint It Back är gratis, men det är förstås inte hela sanningen. Du får 140 rum gratis, de första utställningssalarna så att säga, men vill du spela mer kostar det 7 kr per sal, eller allt för 22 kr. Klart överkomligt för ett så här bra spel, men värt att veta.

Är du det minsta intresserad av picross, eller bara nyfiken, så tycker jag absolut att du ska ladda ner Paint It Back. Se upp för tidsslukandet bara, det här är vanebildande så det förslår.