Crazy Taxi

1999, ett knappt år innan hysterin kring Y2K slog till, släppte dåvarande hårdvaru-utvecklaren Sega sin sista konsol i Sverige. Den hette Dreamcast och skulle komma att bli älskad av många, men samtidigt alldeles för få. Det tog inte lång tid innan Sega meddelade att man skulle upphöra med konsoltillverkningen, men under den korta tid Dreamcast existerade hann ett antal klassiska titlar se dagens ljus. En av dem var Crazy Taxi (universal, 15 kr), ett spel som nu konverterats till iOS och som sannerligen gör skäl för båda orden i titeln.

Upplägget är hjärndött, och fantastiskt underhållande. Leta kunder och kör dem från A till B på tid. Ju snabbare desto bättre, för det gäller att tjäna så mycket pengar som möjligt för bästa betyg när klockan slagit 00:00. Det går att välja en bestämd tid, tre till tio minuter, där kundernas krav på att nå målet snabbt nog innan de ger upp – och kamikazar sig ur taxin i farten – är den enda begränsningen för spelaren. Eller så kör man efter arkadreglerna där en timer ständigt tickar nedåt, och som endast fylls på när man plockar upp och lämnar av nya kunder. Då gäller det att hålla liv i spelet så länge som möjligt. Och tjäna pengar, förstås.

Det går fort, och det är galet. Jag mejar ned mötande trafik, hoppar över lastbilar, bränner rätt igenom uteserveringar och slirar runt i parker och på stränder i jakt efter den snabbaste vägen. Allt till ett välkänt och pumpande soundtrack med musik av The Offspring och Bad Religion. Crazy Taxi är faktiskt lika kul idag som då, men bäst av allt är det endast kostar 15 kr i skrivande stund. Något att jämföra med alla hundralappar vi fick betala för Dreamcast-versionen.

Ett klart köpvärt och underhållande spel för alla. Nostalgin är helt enkelt inte nödvändig här då lättillgängligheten och premissen bjuder in såväl gamla och nya spelare.