För någon som avskyr papper men inte vill ha en massa prylar för att bli av med dem – typ scanners – så är appen Scanner Pro (universal, 49 kr) alldeles underbar. Det är, som namnet antyder, en app som emulerar en scanner. Använd kameran på din iOS-enhet för att “scanna” dokument. Appen är smart nog för att märka ut dokumentet någorlunda väl automatiskt, speciellt om underlagets färg skiljer sig från ditt pappers så att kontrasten blir hög. Ibland blir det lite fel, men du kan lätt justera vad av din bild som ska “scannas” genom att dra i blå markeringar. Väl klar så sparas bara den markerade delen, och du får välja om den ska vara scannad i fullfärg, gråskala, eller högkontrast. Det senare är ofta en bra idé för tråkiga papper som avier och kvitton.

Scanner Pro

Så långt allt gott, men det blir bättre. Appen har iCloud-synkronisering så din iPhone-app har samma dokument som din iPad, men det är inte allt. Scanner Pro kan nämligen även ladda upp dina inscannade dokument till Dropbox, vilket är oerhört användbart eftersom det betyder att du kan få dem till din dator, och rentav dela ut Scanner Pros mapp till de som behöver ha tillgång till dokumenten om du behöver. Vill du inte vara riktigt så öppen så går det förstås utmärkt att mejla (bland annat som PDF:er) eller skriva ut dokumenten direkt från Scanner Pro, och ja – ett dokument kan bestå av flera inscannade bilder så du är inte begränsad till en.

Scanner Pro är kort sagt en väldigt användbar app om du behöver läsa in dokument med jämna mellanrum. Undertecknad använder den för alla kvitton, fakturor och dylikt, för att sedan skicka vidare till ansvariga, samt för backup av viktiga papper (som då flyttas vidare till andra platser via Dropbox). Och allt detta för 49 kr, imponerande!