Välkommen till vår guide om Kalaha – ett fantastiskt roligt och spännande spel som man kan njuta av både som barn och vuxen. Oavsett om du är nybörjare eller redan en erfaren spelare, finns det alltid något att lära sig och utforska. I denna guide hittar du allt du behöver veta om Kalaha-spelet – grunderna, dess historia, och tips för hur man kan bli en bättre spelare. Häng med – det här blir kalahkul!

Vad är Kalaha?

Kalaha är ett strategiskt brädspel, även kallat Mancala. Brädet består av totalt 14 gropar på spelplanen – två stora vid långsidorna kallade “Kalaha” och 12 stycken mindre gropar i två rader som kallas “Ambo”. Groparna fylls sedan av kulor eller stenar som man tävlar om.

Spelet går ut på att fylla på sin egen Kalaha-grop med kulor och tömma sina egna Ambo-gropar, medan man vill försöka hindra motståndaren att gör detsamma. Kalaha kan spelas av två personer och är en perfekt aktivitet vid familjen, fester och andra sociala tillställningar.

Kom ihåg! Som vid allt typ av spelande: var försiktig och eftertänksam när det handlar om spel om pengar.

Hur spelar man Kalaha?

Kalaha är superlätt att lära sig! Här listar vi de grundläggande stegen för att komma igång:

  1. Börja med att fylla upp alla Ambo-groparna (de tolv mindre groparna) med de totalt 72 kulorna/stenarna. Kulorna fördelas lika i alla gropar – 6 i varje. Tänk på att Kalaha-groparna (de två stora groparna på kortsidorna) på ska vara tomma.
  1. Nu börjar spelet! En spelare börja med att plocka alla kulor från en valfri grop av sina egna gropar, för att sedan fördelar dem en efter en i varje grop i moturs riktning. Obs! Glöm inte att lägga en kula i din Kalaha-grop när du passerar den. Och kom ihåg att inte lägga någon kula i motståndarens Kalaha-grop!
  1. Om du plockar upp kulor från en av dina egna gropar och den sista kulan i handen hamnar i din egen Kalaha-grop, får du plocka upp en ny hög och påbörja en ny omgång! Du kan fortsätta tills dess att en kula hamnar i en tom grop.
  1. Varje gång du lägger din sista kula i en tom Ambo under en omgång, är det motståndarens tur!
  1. Om den sista kula hamnar i en Ambo på motståndarens sida, avslutas rundan, och motståndaren får lägga resterande kulor på spelplanen i sin Kalaha-grop.
  1. Spelet fortsätter tills alla gropar är tomma. Den spelare som har de flesta kulorna i sin Kalaha-grop vinner spelet.

Historien om Kalaha

Kalaha-spelet sägs vara ett av de äldsta brädspel som vi fortfarande spelar, än idag. Det som vi kallar gropa på spelplanen, kan man föreställa sig var gropar i marken som utgjorde spelplanen för 8000 år sedan. Och de slipade kulor vi använder idag, kanske var några enkla stenar upplockade från marken i närområdet.

Brädspel har länge roat människan. Redan i den egyptiska förantika tiden spelades brädspel, och i Romarriket spelades det berömda Kvarnspelet. Andra brädspel som Schack och Backgammo är också spel som hängt med under flera decennium.

Tips och trix

För att bli mästare på detta antika brädspel har vi samlat de bästa tipsen här nedan. Även om spelet är lätt, finns det fortfarande en del knep man kan ta till för att öka sina chanser att vinna. 

  1. Räkna kulorna för att veta var de kommer hamna. Genom att till exempel veta att man kommer lägga den sista kula i sin egen Kalah-grop, kommer det ge en ytterligare en tur. Ibland kan det löna sig att räkna på detta sätt.
  1. Försvåra det för motståndaren. Ibland kan man välja en hög för att strategiskt göra det svårare för motståndaren.
  1. Låt slumpen avgöra. Ibland kan det vara en strategi att inte veta var kulorna kommer hamna genom räkning. Slumpmässiga val är ibland de mest belönande.
  1. Glöm inte att ha kul! Att vinna kan kännas härligt, men i slutänden handlar det om att uppleva spänningen tillsammans och gemenskapen i spelet, oavsett hur det kommer att sluta.

Kalaha på nätet

Kalaha finns i många olika former, och idag kan du kan även spela Kalaha på nätet.

Det finns flera olika appar att välja mellan så ta gärna en titt runt innan du bestämmer dig för en specifik. Det finns både Kalaha online där du kan spela mot antingen datorprogrammet eller en riktig spelare.