När Apple utannonserade nya iPhone 5s och 5c (vilka inte är släppta i Sverige ännu) så fick, återigen, Infinity Blade representera spelen på scen. Infinity Blade III (universal, 49 kr) är tydligen avslutningen för serien, och även om jag inte spelat klart spelet ännu, så tycker jag att det är på tiden. Ettan var ett tjusigt demo du kunde slåss i, tvåan mer av samma, men trean känns faktiskt som ett ordentligt steg uppåt. Det finns ett pågående narrativ i spelet som får mig att vilja fortsätta, något som inte kan sägas om föregående spel – jag fann dem långtråkiga efter en tids spelande.

Infinity Blade III har samma grundläggande mekanik som tidigare spel, fast med två karaktärer (och lite annat godis). Det betyder att du, i duellerna, sveper för att slå eller ducka, trycker på en sköld för att blockera, och ritar besvärjelser på skärmen för att trolla. Har du spelat något av de två första spelen, vilket du säkerligen har om du är det minsta spelintresserad och har en iOS-enhet, så känner du igen dig. Tyvärr har trean samma känsla av att alla karaktärer går i slowmotion, något som skär en del mot mellansekvenserna där talet, om än kanske inte rörelserna, driver tempot framåt.

Egentligen borde Infinity Blade III spelas på en iPhone 5s, för tydligen är det där spelet blommar ut, med fetare effekter. Grafiken på iPhone 5 är dock inte fy skam, och för en gångs skull föredrar jag den lilla skärmen framför iPaden. På något sätt känns det som att det passar spelet bättre, allt är inom räckhåll på ett annat vis. Det spelar nog in att spelet är uppdelat i mindre doser och således känns lättare att plocka upp än tidigare delar i serien.

Så hur bra är Infinity Blade III, och är det en värdig avslutning på serien? Det senare är lite svårt att svara på, jag har inte klarat spelet ännu, men spontant känns det så. Å andra sidan, ska jag vara riktigt ärlig så känns det är som att, om iOS ska tas som en seriös spelplattform, Infinity Blade III borde varit det första spelet i serien. Ettan och tvåan är teknikdemos med spelfunktion i mina ögon.