När todo-listsappen Clear dök upp så fick den en väldig massa fin press. Många, undertecknad inkluderad, gav den en chans och förtrollades av det fina gränssnittet, den sköna ljuddesignen, och hur kul – ja, kul! – det var att bocka av uppgifter med Clear. Men Clear var bara till iPhone (och senare även till Mac, med iCloud-synkronisering), och undertecknad jobbar väldigt mycket på sin iPad, så appen fick gå hädan.

I och med iOS 7-uppdateringen så har Clear uppdaterats, eller snarare ersatts. Clear+ (universal, 38 kr) är en helt ny app, jämte föregående iPhone-version. Den nya versionen är universal, men måste alltså köpas igen för befintliga Clear-ägare. Det är lite snålt kan tyckas, men samtidigt är det här ett pågående problem för apputvecklare: att ta löpande betalt för att uppdatera sina appar.

Nya Clear+ är väldigt lik den gamla, på iPhone i alla fall. Lite trimmat gränssnitt, en uppdaterad ikon som passar bättre till iOS 7, men överlag är det en snarlik app. Det är fortfarande audiovisuellt vackert, men nyhetens behag har förstås lagt sig sedan länge.

På iPad är det dock helt nytt, föga förvånande eftersom Clear inte var universal tidigare. Jag har väntat länge på att kunna köra Clear på min iPad mini, så förhoppningarna är höga. Tyvärr faller de platt, inte för att Clear+ inte fungerar på paddan, utan för att appen är ful. Dina listor till vänster ser intryckta ut, och även om det ger en viss överblick att kunna ha dem nedfällda, så gillar jag det inte alls. Jämför med exempelvis Mac-appen, som delar iPhone-appens utseende vad gäller ett fönster per vy (oftast en lista), och därmed känns balanserad i sitt formspråk. Motsvarande på iPad blir bara taffligt, och plötsligt är det lätt att förstå varför Clear inte släpptes som en universalapp från början. Upplägget, det som gjorde Clear så fin och rolig att använda, fungerar helt enkelt dåligt på iPad. Faktum är att jag tycker att iPhone-versionen i uppförstorad version fungerar bättre på paddan. Det är inte ett bra betyg.

Clear+ på iPhone är dock utmärkt, och har du väntat och väntat på en iPad-app så kanske det här är precis vad du vill ha, eller behöver. Själv tycker jag att avsaknaden av pushnotiser och påminnelser väger rätt tungt, det är nämligen inget som lagts till i den nya versionen, men vad som verkligen fäller appen för mig är hur ful den är på iPad. Det är synd, jag trodde verkligen jag skulle gå tillbaka till Clear i och med den nya versionen.