Kryptovalutan som kanske är mest känd för sin lilla meme-liknande Shiba Inu-hund logga. Vad många kanske inte vet är att denna kryptovalutan som tog sin början som ett skämt är en av långkörarna bland kryptovalutor och räknas idag som en av de 10 största på marknaden.

Dogecoin kanske tog sin början som en underdog men tack vare många lojala följare och en ökad popularitet så har den nu växt till en av de populäraste kryptovalutorna på marknanden. Sedan våren 2021 så räknas den även bland en av de 10 största kryptovalutorna på marknaden. Vissa säger att dess värde bara kommer att fortsätta att växa medan andra anser att det bara är en tidsfråga innan den krashar. Sedan sin början så har denna kryptovaluta lyckats växa hela 50 gånger i värde. Men innan du plockar fram plånboken för att köpa dogecoin så kan det vara en bra idé att fråga digsjälv om denna vovve verkligen är den rätta för dig.

Vad är Dogecoin?

Dogecoin tog sin plats på kryptomarknaden vintern 2013, inte långt efter andra kända kryptovalutor så som Bitcoin och Litecoin. Från en början skapades den kanske mest som ett skämt och som ett sätt för vanligt folk att lära sig och förstå hur teknologin bakom kryptovalutor fungerar.

Dogecoin är byggt på samma teknologi som andra kända kryptovalutor så som Bitcoin, med skillnaden att den har vissa förbättringar som låter dess användare kunna göra snabbare och billigare transaktioner än med dess föregångare. Men vad som är viktigt att komma ihåg är att dogecoin är mycket mer än bara kryptoteknologi, det är även ett community.

Hur kan jag köpa Dogecoin?

Det första du bör göra är att öppna ett konto hos en kryptoplattform som erbjuder dogecoin. Lyckligtvis erbjuder flera av de största plattformarna så som Coinbase, eToro och Robinhood dogecoin så du behöver inte leta runt länge innan du hittar den som passar dig bäst. Efter det behöver du bara sätta in pengar på ditt konto och köpa dogecoin!

Även fast dogecoin har ökat rejält i värde sedan det först lanserades i 2013 så är det viktigt att komma ihåg att den, precis som andra kryptovalutor, är väldigt volatil och priset kan svänga väldigt snabbt både upp och ner. Förvänta dig inte att du ska bli miljonär när du investerar i krypto, utan se alltid till att inte spendera mer pengar än vad du har råd att förlora om det skulle visa sig att du har otur.

Vad som är bra att komma ihåg också är att du bör undvika att spara dina krypto på plattformen i sig. För att se till att hålla dina krypto säkra och förhindra att du förlorar dem eller att de blir stulna så är det alltid bäst att spara dem i så kallade kryptoplånböcker. Dessa finns som både mjukvaruplånböcker och hårdvaruplånböcker, beroende på dina behov och hur du planerar att använda dina dogecoin och eventuella andra kryptovalutor. Även om du bara planerar att äga en liten mängd krypto som du inte är rädd för att förlora så kan det ändå vara en bra idé att fundera över att skaffa en kryptoplånbok.

Är det värt det att investera i Dogecoin?

Kryptovalutor i regel är mer riskabla än andra mer etablerade och traditionella investeringar. Att dessutom investera i en kryptovaluta som är mer baserad utefter en meme eller hype är som du kan förstå ännu mer riskabelt. Med det sagt så har dogecoin ett väldigt starkt community av följare som stöttar det, och att köpa krypto för priser långt under högsta värdet kan visa sig vara en bra investering. Notera dock att du som sagt aldrig bör investera mer än vad du har råd att förlora, och detta gäller även för andra kryptovalutor.