Historien om Reeder är lång och krokig, brokig rentav, men den håller vi till en annan gång. Vad som är viktigt att veta nu är att Reeder redan fanns i App Store, dels till iPhone och dels till iPad, samt till Mac med för övrigt. Som så många andra RSS-läsarappar så byggde Reeder på Google Reader, en numera nedlagd tjänst. Efter det blir det lite krångligt.

Reeder 2 på iPad mini

Reeder 2 (universal, 38 kr) löser dock alla problem. I praktiken är det Reeder som den var till iPhone, fast putsad, iOS 7-anpassad, och nu universal med. Vad vi får är ett rent och fint gränssnitt för att läsa våra RSS-flöden, vilka kan synkroniseras med populära Feedly, FeedWrangler, eller egeninstallerade Fever, bland annat. Det betyder att när du läst något i Reeder 2, då markeras det som läst på alla andra ställen som synkroniserar med tjänsten du val.

Jag var Reeder-användare, gick sedan till Feedly (som har en klart godkänd egen app, också gratis), och sedan med viss motvilja till Reeder 2. För visst är det rent och fint att läsa i Reeder 2, och visst kan jag dela och spara länkar till femtioelva texter, men jag tycker det känns lite själlöst. Själlöst men bra, speciellt på min iPad mini, där innehållet till vänster sitter väldigt bra. Främst det, och det faktum att Reeder 2 inte har Feedly-appens irriterande omladdningar, gör att jag stannar kvar.