Att föra dagbok är sannerligen inte det lättaste. Förutom att det är något du måste komma ihåg att göra, så finns det så hemskt många alternativ på dagboksappar, program och pappershögar att det blir svårt att välja vilken. Samtidigt, visst vill du föra dagbok när du hör någon som gjort det i femtio år prata om sina dagböcker?

Tumblr

Day One (universal, 38 kr) har löst en mängd dylika problem för mig. Det är förvisso en app i Apples stängda ekosystem (med iCloud-synk för övrigt, som även kopplar till utmärkta Mac-appen) vilket betyder att den är tämligen låst, men innehållet kan exporteras. Och efter att ha kört den här appen i över ett år, med alla uppdateringar och förändringar som skett längs vägens gång, så kan jag inte säga annat än positiva saker om Day One.

Hur du väljer att använda Day One är självfallet helt och hållet individuellt. Den fungerar utmärkt för att logga tider, föra journal över projekt, skriva traditionella dagboksinlägg, eller anteckna för den delen. Tack vare att du kan tagga upp dina poster så blir det lätt att gruppera och få koll på saker och ting. Vill du bara spara en bild så gör du det, och får den tjusigt visad med din dagboksanteckning. Bildens GPS-koordinater hämtas dessutom in, och postens metadata – för det finns en del bakom kulisserna – uppdateras därefter. Andra saker som hämtas in är väder och temperatur, vilket mycket väl kan vara intressant när du tjafsar med någon om hur kallt det var den där vintern 2013…

Day One är snygg, snabb, och enkel att använda. Det finns möjlighet att aktivera notiser så att appen påminner dig att skriva dagens anteckning. Eftersom vissas liv är mer hemliga än andras så kan du även lösenkodsskydda appen, något fler appar borde möjliggöra. En mängd fluff-funktioner, som stöd för markdown till exempel, gör Day One ännu trevligare. Personligen använder jag Day One för att notera några meningar om den gångna dagen samt för att mäta #MobNov-projektet, och dylikt. Tack vare taggningen så blir det en väldigt användbar journal. Day One rekommenderas med andra ord varmt.